Kofe v Rablju

Rabelj. Raibl. Cave del Predil. Kraj mojega večnega poželenja. Mimo sem se verjetno peljal že stokrat, vedno sem se želel ustavit, a se mi je preveč mudilo . Zdaj vem, da se bom ustavil vsakič! V tistem pajzlu. Ali v tistem drugem pajzlu.

Med potjo z Mangrta smo si zaželeli kave in glede na neposredno bližino Italije je bilo hitro jasno, v katero smer moramo odviti. V Italiji je kava vedno dobra, naj bo v najdražji kavarni sredi glavnega trga z živo muziko ali v zanikrnem pajzlu zraven bencinske pumpe v predmestju Torina. V mislih smo imeli Trbiž, a ob pogledu na najgrši zvonik za tistim v Raši, je avto kar sam zavil levo. Končno Rabelj!

Vročina je bila neizprosna in redki prebivalci so čemeli v svojih luknjah, za katere menda ne plačujejo najemnine. Država ali občina častita, da življenje ne bi dokončno umrlo.

Parkirali smo tam, kjer verjetno ne bi smeli, ampak samo pod tem blokom je bila senca.

Leon d’Oro na nekakšni piazzi1 sicer ni edini pajzl, eden je še sto metrov južno po Via Giuseppe Garibaldi, nasproti cerkve, ampak ta je bolj simpatičen. Tudi zaradi natakarice, skrajno razigrane afnce zgodnjih srednjih let, ki pozna celo nekaj slovenskih besed. To nam pri komunikaciji sicer ni kaj prida pomagalo, domnevam, da zato, ker jih sploh ne razume. Je pa naredila odličen espresso in, ko smo naročili še drugo rundo, skromno razložila, da zaradi visokega pritiska in sopare ni bohvekaj, ker da niso izpolnjeni pogoji za optimalno delovanje avtomata. Cena? Evro, kot se spodobi.

Mestece nekoliko spominja na Idrijo, s tem da je naš nekdanji rudarski biser bistveno uspešneje prebrodil krizo zapiranja rudnika – če je kriza sploh kdaj bila. Wikipedia pravi, da so začeli v dolini Jezernice svinec in cink izkopavati pred sedemsto leti in tam, le poldrugi kilometer severno od Rabeljskega jezera, je nastalo naselje. Na delo v rudnik so se ljudje po skoraj pet kilometrov dolgem podzemnem rovu pripeljali tudi iz doline Koritnice oziroma iz Loga pod Mangrtom. Seveda je v rudniku delalo lepo število slovenskih fantov.

Z Rabljem je povezanih še nekaj legend in zanimivih zgodb – ali pa so legende in zanimive zgodbe povezane z Rabljem -, a se mi o tem ne ljubi pisati. Verjetno obstaja tudi kakšna zgodba o petih Rabeljskih špicah (Cinque Punte), mestnih stražarjih, ki menda niso za vsakega.

Več od tega, da so rudnik zaprli leta 1991, žal ne vem. Bi pa lahko izvedel, če bi si ogledali muzej pri cerkvi ali če bi počakali na voden ogled rudnika.

Pred vhodom, verjetno le enim izmed mnogih, je urejen muzej opreme na prostem.

Večina bo sicer trdila, da je Rabelj grdo mesto, morda se bodo celo razburjali zaradi degradacije naravnega okolja … ampak, kaj češ. Meni so take ruševine všeč, še posebej pa me navdušijo v poletni vročini sredi dneva ali v mrazu, megli… takrat lahko bolje začutiš trpljenje tisočev, ki so tu pustili svoje življenje – tako ali drugače – … a so se po svoje verjetno imeli tudi fajn. Vsaj tako je videti, če greš v tistem pajzlu na sekret in ugotoviš, da pravzaprav ni pajzl, ampak precej velika krčma z nekaj lovskimi trofejami po stenah. Danes je prazna. Tako kot je prazna večina hiš. Na primer upravno poslopje.

Prevelika je postala tudi nova cerkev.

Kdo bi si mislil, da je notranjost še bolj moreča od zunanjosti.

Nasproti še vedno stoji manjša gotsko-baročna soseda.

In zraven nje, kajpak, drugi pajzl, o katerem sem pisal prej. Caffe Centrale. Ta je bil skrajna rešitev v nedeljo, ko je Leon d’Oro popoldne zaprt (seveda je vsak dan zaprt tudi sredi dneva). Afnca očitno dela ravno toliko, da ima dovolj za življenje. To mi je všeč.

Preden vprašate – seveda smo se kopali tudi v Rabeljskem jezeru. Nekateri pravijo, da je voda hladna, a v primerjavi s Sočo je kar prijetna. Na živce so mi šli samo kamni na obali in ob bregu, ostri kot hudič. Celo Pippa je zaplavala en stometrski krog.

  1. Po kliku na link je na voljo tudi Street View. Doživi Rabelj tudi ti! []
Prejšnja objava Naslednja objava

23 komentarjev

  • Odgovori virenque 3. 9. 2013 at 21:30

    Afnci je verjetno ime Rossanna Capovilla, kot piše na računu! Na žalost je tudi moje “stalkerske” sposobnosti niso mogle zvohati na socialnih omrežjih :))

    Sicer je pa Rajbl prva liga. Tja ne gre na kafe vsak!

  • Odgovori Johana 4. 9. 2013 at 9:21

    Dobra reportaža! Je pa tu pozimi zelo mraz.
    Naša pot v Avstrijo je.

  • Odgovori Seamus 4. 9. 2013 at 10:16

    Men tudi ni lepo mesto. Samo vseeno bi bilo fino kaj več zvedet, ker vse te ogromne stavbe in količina izkopanega materiala ti da misliti.

  • Odgovori Isabela 4. 9. 2013 at 11:31

    Mislim, da Rajbelj bolj spominja na naš Žerjav, kjer so prav tako kopali svinc in cink. Le življenja je v Žerjavu več.

  • Odgovori Jean Tonic 4. 9. 2013 at 11:36

    Tudi mene ta kraj fascinira. Zdi se mi, da je tako zelo daleč od vsega italijanskega. Hecno je, ko pomisliš, da si v isti državi kot Sicilija, Toskana… Kamni na obali Rabeljskega jezera so res pravi akupresurni mazohizem, ima pa to jezero ene par prav očarljivih kotičkov (v glavnem na nasprotnih bregovih od tistega, kjer se ustavi večina obiskovalcev in mimoidočih). S kolegom sva jih raziskovala na SUPu in je bilo prav fajn.

  • Odgovori Simon 4. 9. 2013 at 12:34

    Kaj je s Trbiškim zvonikom narobe? Po tvojih slikah sodeč je lepši od vsaj enega rabeljskega, primerjava s tistim gotskim pa kot za koga. Govorimo o zvoniku na glavnem trgu v Trbižu. Lahko pa da misliš še katerega drugega.

    No, zanimivo da je v tem Rablju kaj a videti… jaz sem se tudi že velikokrat mimo peljal pa so me že tisti soc-bloki ob cesti(mislim, sredi alpske vasice bloki, če bi bili vsaj v alpskem stilu 😉 ) odvrnili. No, zdaj vidim zakaj tam stojijo in da je morda tudi vredno obiska. OK, če bo po kaki turi tam okoli kaj časa ostalo. 😉

    Kofe v Italiji se meni ne zdi nič posebnega. Še več, mnogokrat je pri nas boljši. Poleg tega za evro pri nas dobiš ornk esspresso, v Italiji pa en pljunek v majhno šalčko.

    Vidim, da ste celo dobili račun! Tudi tam so obvezni ga izdati. A medtem ko so pri nas res izjeme, ki ga ne, ga tam ne dobiš v npr. kake tretjini primerov. Če ga dobiš ga večinoma dobiš tako kot vi, samo z zneskom brez konkretnih imen artiklov, on pa lahko napiše notri kar če. Veliko barov ima tudi zvito sploh nobenih cen napisanih oz. cenikov, da ti lahko zaračuna kolikor hoče. Zaračunavajo tudi več če piješ pri mizi namesto pri šanku. No, temu se jaz izognem tako da naročim pri šanku in si prinesem k mizi. Do sedaj ni še noben protestiral. 😉 Italijani so z vsemi žavbami namazani in po mojem eni največjih goljufov turistov v Evropi.

    Komunikacija z italijani: Angleško znajo vsaj turistični delavci. Sodeč po vaših težavah, za en zabačen Rabelj tik meje s tistimi ‘ščavi’, ne moreš tega pričakovati. Drugače pa kar znajo, tudi na jugu. Naključni na cesti pa kot naletiš. Isto policaji, karabinjeri,…ja tudi gostinci

    Je pa zanimivo kako prebrisani Italijani znajo razumeti kadar oni to hočejo(znano načelo ‘Capisco quando mi conviene!’). Če se npr. kaj kregaš z njim(in če ne znaš dobro itlijansko je bolje v angleščini), se bo delal kot da ne razume, se ti še smehljal in delal nevedno faco takoj pa bo razumel kaj kar bo njemu v prid ali da te bo lahko kaj hakljal za besedo,…

  • Odgovori uršula 4. 9. 2013 at 14:47

    pusto je. kje so pa ljudje?

  • Odgovori Nergač » Posoška pica 4. 9. 2013 at 18:03

    […] imate z… « Kofe v Rablju […]

  • Odgovori Janč 4. 9. 2013 at 18:04

    Simon, tista vodena reč (do roba), ki jo piješ pri nas, ni espresso.
    Tisto je morda ekspreso (dobesedno).

    Je pa kritika italijanskega espressa podobna kritiki italijanske pizze.
    Večina jih bo trdila, da imamo pri nas boljše.

    A tisto debelo napol kuhano na pol surovo testo, ki se šibi pod pol kile šunke in stopljenega sira ni pizza.
    Tisto je slovenska pica (TM).

  • Odgovori Simon 4. 9. 2013 at 18:28

    @janč: kar se tiče pizze bi se strinjal. Pri nas so absolutno prevelike porcije. Naročiš malo pico pa dobiš že tako ki gleda čez rob. Kakšna je šele velika. Italijanska je tanjša in tako tudi nadev pride bolj do izraza. Italijani tudi bolj uživajo v manjšem in kvalitetnejšem, naše picerije so se pa pač prilagodile slovenski psihozi žretja: čim več pa ni važno če je podn od podna.

    Baje res, da je italijanski espresso bolj koncentriran. No, jaz tega občutka nimam. Redko dobiš tam tudi kavo s smetano, ki je moja najbolj priljubljena in kot rečeno zame sta barcaffe in illy približno istega okusa.

    Je pa res da se v Italiji točno ve kaj je caffe macchiato, cafe latte in late macchiato. Pri nas pa je to vse eno in isto oz. je tolmačenje teh pojmov odvisno od loala do lokala. Čeprav se delajo neke eksperte in kao nudijo vse te kave, ko pa jo vidiš kako pripravlja pa vidiš da pojma nima. Isto pri avtomatih. Npr. tisti na Petrolu ima ravno obrnjeno: latte macchiato je zanj kava z mlekom in obratno. Da vidimo, če kdo ve kaka je razlika? 😉

  • Odgovori chef 4. 9. 2013 at 20:17

    @Jean Tonic: Uf, moram napisat še nekaj o tistih, ki se vozijo na SUP-ih 🙂 No, tudi mi smo se nastavili točno na najbližji kotiček obale, ker se nam absolutno ni ljubilo raziskovat okolice.

    @Janč: Še bolj slovenski je pa pica burek. Mimogrede, kot slišim, se je v Mednem odprla oštarijca, kjer dejansko dobiš pico kot se šika. Kuhar je menda iz Kampanije.

    @Simon: Čestitam za tvojo taktiko nadmudrivanja Italijanov! Kupiti kavo za šankom za evro in jo potem pol ure srebati v prvi vrsti, je res fantastična pogruntavščina. Jaz si česa takega ne bi spomnil.

    Tvoja pogruntavščina mi je všeč sploh zato, ker v isti sapi Italijane zmerjaš z enimi največjih goljufov v Evropi.

  • Odgovori Janč 4. 9. 2013 at 22:02

    Medanski Bufalaf izgleda resna zadeva in ne ponuja samo pic. Najlepša hvala za info.

    Simon, zbrki z macchiati se je sila preprosto izogniti, če veš, da macchiato pomeni popacan ali omadeževan:
    – caffè macchiato (ali skrajšano: macchiato) je (z mlekom) popacana kava
    – latte macchiato pa (s kavo) popacano mleko, ki se običajno pije dopoldan.

  • Odgovori virenque 5. 9. 2013 at 0:54

    Glede Rablja…seveda je grd, nihče ni rekel, da se tam ustaviš zato, da boš občudoval arhitekturne presežke. Tam se ustaviš iz firbca, kaj se v takem zabačenem kraju sploh dogaja…in takoj se ti prikrade k srcu…ravno zato, ker je poseben in tja ne zaide vsak!

    Glede italijanskega espressa…mislim da sploh ni potrebno debatirat, da pravemu italijanskemu espressu ni para. Res ga je malo, ampak to je pač espresso, ne pa tiste trojne porcije, kakršne dobiš drugod po svetu. Italijanski espresso je pač zakon! Pika, konec debate.

    Glede slovenskih pic…takoj podpišem, da jih tako tudi de facto poimenujemo, ker so slovenske pice ene najboljših sploh. Skor ne morš zgrešit, v vsaki piceriji dobiš skorajda vrhunsko pico. In ja, pica more bit velika. Pica je obrok za taprave dece. Če hočeš pico v obliki prigrizka, pojdi na “slajs”…ali pa čez mejo k Lahom. Slovenske pa naj ostanejo takšne, kot so, ker so odlične!

  • Odgovori chef 5. 9. 2013 at 12:05

    Kaj pa govorite? Narod, ki je izumil kavne avtomate in kafetjere, seveda ne zna pripravit espressa.

  • Odgovori Simon 5. 9. 2013 at 12:28

    @chef: Da, Italijani so goljufi. Teh postrežnin in ne vem česa še vse in teh prehlajanj z ne vem kakimi fintami in nategi ni nikjer v Evropi(samo še na Balkanu). OK tudi v drugih evropskih državah te nategujejo ampak veliko manj. Pravzaprv je Slovenija kar se tega tiče še najboljša. Morda pa mi tega ne vidimo ker smo domačini. Enkrat v sezoni se bo treba turista narediti in si vzeti en dan za malo postopanja po Ljubljani. Pa da vidimo odnos Slovencev do turistov! 😉

    @Janč: Brez skrbi, meni so ti pojmi jasni samo našim gostincem niso. Odvisno od lokala ali pa sploh od tistega, ki pripravlja kofe.

    Razliko med obema macchiatoma si že povedal, no razlika med latte macchiato in obično kavo z mlekom pa je samo kaj gre najprej. Pri prvem najprej mleko(ki ga torej potem ‘popackajo’ s tistim pljunkom od esspressa) pri drugem pa najprej kava. Zdaj, seveda so tudi med kavami z mlekom razlike in podvariante: cafe macchiato, capuccino, bela kava,…

  • Odgovori štulič 5. 9. 2013 at 12:56

    Simon je respektiven zunanji opazovalec, ma meni je “ta nova cerkev” 😉 vspodbudnejša in notranjost sploh ni moreča!?

  • Odgovori štulič 5. 9. 2013 at 13:34

    Hočem reči; vzami gotsko-baročni, sakralni objekt v najem, ne vem zakaj, ti ga v tej situaciji, ne bi dali? (omogočiš jim liturgije, ko je za to č’s…) ti pa vršiš dejavnost, ki je dobičkonosna, seveda!

    Naredi lasten office in dej stanovanje v Lj. v najem! 😈

  • Odgovori laufar 5. 9. 2013 at 18:04

    Ja, pa kremšnite na Trojanah so boljše od blejskih! Od kofeta pri nas je slabši samo še v Avstriji!

  • Odgovori Simon 5. 9. 2013 at 20:44

    V naši lokalni slaščičarni so kremšnite vsaj tako dobre kot blejske stanejo pa 1.80 EUR(blejske 3 EUR če se ne motim). Na trojanah pa še nisem probal.

  • Odgovori laufar 5. 9. 2013 at 21:45

    No, sej se mi je kr zdel……

  • Odgovori NatasaP 9. 9. 2013 at 19:20

    Pica v Bufalafu je odlična, ostalo pa bolj tako tako, vsaj dva meseca nazaj je bilo tako. Mogoče so se zdaj poboljšali, ampak bom raje počakala, da še kdo poda kakšno pohvalo, preden grem spet tja, ker me tudi precej vsiljiva postrežba ni prepričala.
    Pa da ne bom povsem oftopic – tudi jaz si želim it v Rabelj in tale zapis me je kar prepričal, da skočim enkrat na kofe tja pa obvezno tudi v rudnik 🙂

  • Odgovori chef 9. 9. 2013 at 19:36

    OK, tortej ostanemo pri pici 🙂

  • Odgovori Bufalaf 10. 10. 2013 at 11:20

    Pozdravljeni,
    z veseljem smo prebrali Vaš blog, sicer vemo da smo malce izven teme, ampak vam z veseljem sporočamo, da bomo s torkom začeli z našim novim, zimskim menijem, ki bo vključeval mnogo slastnih novosti, katere vas vabimo poizkusit.

    Kar pa se tiče prave tradicionalne kave, oglasite se, ne bo vam žal!

    LP

    kolektiv Bufalaf

  • Komentiraj